Za sve koji žele više naučiti iz povijesti
Povijest Hrvatske i svijeta
Blog
srijeda, listopad 3, 2007

Kad su stigli na ovaj prostor, Slaveni su naišli na romanizirano stanovništvo koje je već bilo rijetko. Svi su oni barem 500 godina živjeli pod Rimskim Carstvom. Ti prastanovnici su Kelti i Iliri. Stanovnici su bježali u planine i tamo su se uspjeli očuvati. Oni se više ne bave zemljoradnjom nego stočarstvom i zato ne smetaju Slavenima jer su Slaveni zemljoradnici. Na nekoliko mjesta gdje su živjeli izolirani, sačuvali su se do danas. To su Albanci. Inače su Slaveni prastanovnike nazivali Vlasima.

Vlasi već u 13. stoljeću nisu više posebni narod. Taj naziv označava one koji žive u brdima. Naravno, romanizirano stanovništvo ostaje i u Dalmaciji – na otocima i u brdima. Tek u 15. stoljeću kad su stigli Turci, stanovnici iz zaleđa bježe na otoke i u gradove.

Osim što su Hrvati stigli u prvom valu poslije 630. godine, dolazi još jedan val Hrvata – Bijeli Hrvati. Oni su se spustili sa Karpata i to onog dijela gdje izvire Visla. Naselili su se ispod Save. Bijeli Hrvati su bili vjerojatno na višem stupnju razvoja. Kod njih su već postojali vojskovođe. Kad su se naselili u područje Panonske nizine, istjerali su Avare na sjever. Osvajanja su ubrzala raspadanje rodova i plemena. Polako od 7. stoljeća počinju nastajati kod nas seoske općine. Počinje i njihovo povezivanje. Seoske općine od Slovenije do Bugarske se udružuju u župe. Izabrani župani polako preuzimaju vlast. Prije svega oni su vojskovođe. Uloga župana nije nasljedna.

Župe se već u 8. stoljeću povezuju u veće zajednice koje se nazivaju oblasti. Oblasti su potencijalne države u kojima župni biraju kneza. Pomalo nastaje zajednička uprava. To su države u nastajanju.

Od rodovsko-plemenskih starješina, župana i knezova formira se plemstvo. Polako se javlja i feudalni poredak. Ljudi su shvatili da je zemlja najbolji ratni plijen.

Slaveni su tada došli prvi put u kontakt sa kršćanstvom. Prije dolaska Slavena na ove prostore postojale su kršćanske zajednice u Sisciji i u Srijemskoj Mitrovici. Isto tako svako malo veće mjesto imalo je svog biskupa. Kršćanstvo je među Hrvate prodiralo iz raznih smjerova. Već u 7. stoljeću dolaze svećenici iz Rima. Oni su došli pokupiti ostatke svetaca. Onda je na naš prostor pristizalo svećenstvo iz Franačke. Hrvati su oštro dočekivali svećenike. To pokrštavanje počelo je u 7. stoljeću i trajalo je do 9. stoljeća. U 9. stoljeću Hrvati su definitivno prihvatili kršćanstvo. U Hrvatsku su dolazili svećenici iz Velike Moravske. Papa je osnovao biskupiju u Ninu i niskog biskupa postavio je za vrhovnog vjerskog vladara u cijeloj Hrvatskoj.

 

         NASTANAK KNEŽEVINA

Polako se u 7. i 8. stoljeću formiraju tri kneževine od Gvozda do Cetine: Panonska Hrvatska, Dalmatinska Hrvatska i Neretvanska kneževina. Naše prve kneževine nestale su na temeljima rimskih provincija. Središte Panonske Hrvatske bilo je u Sisciji, a sjedište Dalmatinske Hrvatske bio je Nin.

Krajem 8. stoljeća Karlo Veliki spušta se prema Panoniji. Uspio je uništiti avarsku državu. Knez Panonije je u to doba Vojnomir. On je pomagao Karlu Velikom u ratu protiv Avara. U isto vrijeme u Dalmatinskoj Hrvatskoj vladao je knez Višeslav. Nedaleko od sjedišta Dalmatinske Hrvatske pronađena je Višeslavova krstionica. Oba kneza vjerojatno su morala priznavati vlast Franačke države.

 

         USTANAK PROTIV FRANAKA

Nakon što je franačka država podijeljena, Dalmatinska Hrvatska pripala je Lotaru, a Panonska Hrvatska Ludoviku Njemačkom. Kako je u Franačkoj državi zavladao kaos, tako je i jedna i druga Hrvatska počela stradavati. Furlonski mark-grof počeo je pljačkati ne samo Dalmatinsku Hrvatsku nego i Panonsku. Zato je panonski grof Ljudevit Posavski zatražio zaštitu od svog seniora Ludovika Pobožnog. Nije bilo nikakvog odgovora i Ljudevitu Posavskom nije preostalo ništa nego da brani Hrvatsku. Zato od 819. do 823. godine diže ustanak protiv Franaka da se oslobode davanja godišnjeg danka, ali i pljačkanja. U istoj situaciji su i Karantanci i Srbi. To ih je sve zbližilo i počinje zajednička oružana borba protiv Franaka koja je zauzela cijeli prostor ispod Alpa. Spominje se da je Ljudevit Posavski imao vojsku od 200 000 vojnika – to je bio narod.

Kod nas se tek počinje stvarati sloj plemstva, a Franci već imaju učvršćeno plemstvo. Zbog toga Franci imaju snažnu vojsku. Spominje se oko 10 franačkih pohoda i pokušaja gušenja ustanka. I na kraju su uspjeli. Ljudevit Posavski pozvao je na borbu protiv Franaka i dalmatinskog kneza Bornu, no knez Borna se nije pridružio ustanku nego je ostao vjeran Francima.

Nakon što je ugušen ustanak, Ljudevit Posavski se vjerojatno sklonio u Dalmatinsku Hrvatsku. Zapisi kažu da ga je knez Borna dao ubiti da ne bi navukao Franke na sebe. Ali to su sve nedokazane tvrdnje.

Franci su prostor na kojem je izbio ustanak kaznili tako da su ukinuli kneževinu Karantaniju i vlast u Karantaniji preuzima franačko plemstvo. Isto se dogodilo i sa Panonskom Hrvatskom. Nestala je Panonska Hrvatska kao kneževina, ali je ostao knez Borna. Zato je upravo Dalmatinska Hrvatska postala jezgra iz koje se razvija hrvatska srednjovjekovna država.

 

         HRVATSKI KNEZOVI

Dalmatinska Hrvatska nema još u to vrijeme nasljednu kneževsku vlas. Iza Borne je kratko vladao knez Vladislav, a nakon njega na čelo dolazi knez Mislav. On je vladao od 835. do 845. godine. Za cijelo ovo vrijeme najznačajniji izvori su grobovi.

Knez Mislav je prvi hrvatski knez koji je imao bliske susrete s Mlečanima. U to doba Venecija se uspjela osloboditi vlasti Bizanta 822. godine i postala je slobodan grad. Vlast je preuzelo najbogatije stanovništvo. Vrhovnu vlast imao je dužd. Mlečani i dalje trguju s Bizantom, a žele i osvojiti baze na našoj obali. Mlečani su napali našu obalu, ali ta vojska je bila poražena. Knez Mislav je prisilio mletačkog dužda da sklopi mir i da pristane na plaćanje godišnjeg danka hrvatskom knezu ako želi putovati hrvatskim morem.

Nakon toga su Mlečani pokušali osvojiti prostor ispod Neretve, ali tu ih je dočekao knez Družak. Mletačka vojska je bila poražena, a dužd ubijen.

Isto tako knez Mislav borio se i protiv Bizanta. Iza njega dolazi knez Trpimir. Vladao je od 845. do 864. godine. Knez Trpimir morao je isto puno ratovati. U njegovo se doba Bugarska kneževina proširila sve do Srijema. Franci su ratovali protiv Bugara i to je vjerojatno bio razlog zašto su Bugari napali Hrvatsku. Tukli su se u sjeverozapadnoj Bosni i knez Trpimir je dvaput porazio Bugare. Trpimir je uspio kao hrvatski knez osigurati nasljednu kneževsku vlast u Hrvatskoj. On je osnivač prve hrvatske dinastije – Trpimirovići. Knez Trpimir nije imao problema sa Francima jer je priznavao franačku vlast. Očvršćivao je feudalni poredak i dijelio je feude vojnicima i isto tako i svećenicima.

4. III 852. izdana je Trpimirova darovnica kojom je knez Trpimir splitskom nadbiskupu dao posjede u zaleđu zajedno s kmetovima. Dokument je sačuvana na latinskom jeziku i jako je važan jer je to prvi dokument u kojem je napisano hrvatsko ime i ime hrvatskog vladara. Knez Trpimir ima prijestolnicu u Mjestu Bijači.

Nakon Trpimira je na prijestolje stigao knez Domagoj. Domagoj je vladao od 864. do 878. godine. U njegovo vrijeme su se u hrvatskoj vojsci pojavili strijelci koje je knez Domagoj koristio kao pješake, ali i kao posade na svojim brodovima. Domagoj je bio nepobjediv. Opet su Mlečani pokušavali doći do naše obale. U mletačkim dokumentima iz tog vremena nema Domagojeva imena već svugdje piše ''najgori hrvatski knez''.

Poslije njega je na prijestolju knez Zdeslav od 878. do 879. u to je doba bilo problema u Franačkom carstvu i Bizant je htio iskoristiti situaciju i podrediti Hrvatsku sebi. Nakon njega na vlast dolazi knez Branimir. On ostaje bez seniora. Lotara više nema i za Hrvatsku je to značilo da Hrvatska ne pripada nikome. Branimir je zatražio od tadašnjeg pape Ivana VIII da ga blagoslovi i prizna kao nezavisnog vladara. 8. VI 879. godine stiže odgovor u kojem papa obavještava Branimira da je blagoslovio i Hrvatsku i hrvatskog kneza i hrvatski narod. To papino pismo je međunarodno priznanje. Od tog dana Hrvatska postoji kao slobodna nezavisna država.

Knez Branimir je morao puno ratovati. U međuvremenu su se Bugari proglasili carstvom. I Bugari i Mlečani napadali su Hrvatsku, ali je Branimir uvijek izlazio kao pobjednik. Od 892. do 910. godine vladao je knez Muncimir.

australis @ 20:05 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
Nema zapisa.
ILIRI I KELTI
Brojač posjeta
608141
ARHIVA
  • Na ovom blogu možete naći gradivo iz povijesti od 1. do 4. razreda
  • Gradivo je podijeljeno po razdobljima radi lakšeg snalaženja
  • Netočnosti u postovima mogle su nastati pogreškom u prepisivanju ili na neki drugi način zbog čega se ispričavam
Shoutbox
26.8.2016. 17:46 :: obat kuat lelaki foredi gel
iya
26.8.2016. 17:46 :: obat aborsi
obat aborsi obat pengugur kandungan obat cytotec obat datang bulan obat pelancar haid obat peluntur janin
26.8.2016. 17:46 :: baca disini
nice share
26.8.2016. 17:47 :: obat kuat dan tahan lama herbal
nice inpo
26.8.2016. 17:48 :: obat kuat lelaki
tes
26.8.2016. 18:43 :: baja ringan murah
baja ringan murah
26.8.2016. 19:03 :: kanopi baja ringan bandung
kanopi baja ringan bandung
26.8.2016. 19:03 :: baja ringan murah
baja ringan murah
26.8.2016. 19:04 :: kanopi baja ringan bandung
kanopi baja ringan bandung
26.8.2016. 19:04 :: atap baja ringan bandung
atap baja ringan bandung
26.8.2016. 19:05 :: harga rangka atap baja ringan bandung
harga rangka atap baja ringan bandung
26.8.2016. 19:05 :: kanopi baja ringan bandung
kanopi baja ringan bandung
26.8.2016. 19:06 :: kanopi baja ringan bandung
kanopi baja ringan bandung
26.8.2016. 19:06 :: kanopi baja ringan bandung
kanopi baja ringan bandung
26.8.2016. 19:06 :: baja ringan bandung
baja ringan bandung
26.8.2016. 19:07 :: kanopi baja ringan bandung
kanopi baja ringan bandung
26.8.2016. 19:08 :: baja ringan murah
baja ringan murah
26.8.2016. 19:08 :: kanopi baja ringan bandung
kanopi baja ringan bandung
26.8.2016. 19:09 :: atap baja ringan bandung
atap baja ringan bandung
26.8.2016. 19:09 :: harga rangka atap baja ringan bandung
harga rangka atap baja ringan bandung
26.8.2016. 19:10 :: kanopi baja ringan bandung
kanopi baja ringan bandung
26.8.2016. 19:10 :: kanopi baja ringan bandung
kanopi baja ringan bandung
26.8.2016. 19:33 :: Pengobatan wasir tanpa operasi murah
087736786571
26.8.2016. 19:49 :: Obat Herpes cepat sembuh
Obat Penyakit Herpes De Nature
26.8.2016. 20:30 :: obat pembesar penis terbaik
obat pembesar penis terbaik
26.8.2016. 20:30 :: obat pembesar penis terbaik
obat pembesar penis terbaik
26.8.2016. 20:30 :: obat pembesar penis terbaik
obat pembesar penis terbaik
26.8.2016. 20:30 :: obat pembesar penis terbaik
obat pembesar penis terbaik
26.8.2016. 20:30 :: obat pembesar penis terbaik
obat pembesar penis terbaik
26.8.2016. 20:30 :: obat pembesar penis terbaik
obat pembesar penis terbaik
Index.hr
Nema zapisa.