Za sve koji žele više naučiti iz povijesti
Povijest Hrvatske i svijeta
Blog
nedjelja, siječanj 20, 2008

Adolf Hitler je Nacističku stranku osnovao 1919. godine u Nürnbergu. To je bila stranka koja je okupljala najsiromašnije slojeve građana i politički je bila izrazito desničarski opredijeljena. Hitler je Nijemce privlačio idejom stvaranja Velike Njemačke.

Hitler i nacizam pojavili su se iz nekoliko razloga. Glavni razlog bile su posljedice Prvog svjetskog rata. Nacisti traže poništenje Versajskog mirovnog sporazuma. Smatraju da Njemačka nije trebala potpisati taj sporazum i da se treba posvetiti Francuskoj i Velikoj Britaniji. Drugi razlog bili su pokušaji socijalističke revolucije jer su nacisti bili antikomunisti. Hitler komuniste optužuje za sve najgore što se događalo u Njemačkoj. Oni su krivi za gospodarski slom i gospodarsku krizu, čak i za poraz u Prvom svjetskom ratu.

 

         IDEJA VELIKE NJEMAČKE I ARIJEVSKE RASE

Hitler je govorio o potrebi stvaranja Velike Njemačke koja bi se pružala od sjevera Francuske do Urala i u kojoj će živjeti svi Nijemci. Ideja se zasnivala na načelu da gdje god živi i jedan Nijemac treba biti Njemačka. Na taj način Hitler je izrazio težnju za osvajanjem. (Velika Njemačka nije trebala običnim Nijemcima nego oligarhiji.)

Hitler je u svoj program unio i rasističke ideje o čistoj nordijskoj ili arijevskoj rasi koja je predviđena da vlada svijetom. Svi ostali narodi su manje vrijedni i predodređeni su da služe Nijemcima.

Hitler je zastupao i antisemitizam ili antižidovstvo. Nacisti smatraju da se trebaju istrijebiti svi Židovi jer u Njemačkoj živi jako puno Židova i oni spadaju u sloj najbogatijih ljudi. (Među njemačkim Židovima ima čitav niz ljudi koji su bili značajni njemački umjetnici, književnici… jer su ih roditelji mogli školovati.) Hitler je znao da mu treba novac da bi došao na vlast i znao je da antisemitizmom mogao doći do židovskog novca i njime se doći na vlast u Njemačkoj.

Nacisti su isto tako i protiv bilo kakvog demokratskog sustava – antidemokrati. Hitler se zauzima za isto načelo vladanja kao i Mussolini – jedna država, jedan narod, jedan vođa.

 

         POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA

Hitler je odmah nakon osnivanja stranke osnovao tajna vojna udruženja – SA ili Sturmabteilung, a kasnije i SS ili Stutzstaffel. Pomoću njih je 1923. godine pokušao izvršiti državni udar. Nacisti su promarširali Münchenom. Međutim, socijaldemokrati koji su još uvijek na vlasti u Njemačkoj poslali su policiju koja je slomila ustanak. Hitler je uhićen i sudilo mu se u Nürnbergu gdje je i osnovao nacističku stranku. Osuđen je na 5 godina zatvora, no pušten je već 1925. godine. U zatvoru je Hitler napisao svoju knjigu Mein Kampf u kojoj je razradio nacističku ideologiju.

 

         USPON NACIZMA

Brzo nakon Hitlerova izlaska iz zatvora došlo je do Velike gospodarske krize. Sve građanske stranke bile su bespomoćne. Nitko nije moga ništa učiniti i to je iskoristio Hitler. Nacisti su počeli govoriti da su oni jedini koji mogu spasiti Njemačku.

Nacističku stranku je jako brzo prepoznao krupni kapital odnosno financijska oligarhija. Na jednom mitingu Hitler se sastao sa vlasnicima njemačkih tvornica. Na tom sastanku jedan poduzetnik je uzviknuo Heil Hitler! i to je postao nacistički pozdrav.

 

         NJEMAČKA ZA VRIJEME VELIKE GOSPODARSKE KRIZE

Njemačka je u Prvom svjetskom ratu poražena i osakaćena Versajskim sporazumom, ali se nakon rata uz Sjedinjene Države najbrže razvija. 1927. godine je dosegla predratnu razinu u gospodarstvu.

Onda je došla kriza koja je Njemačku zahvatila daleko jače nego ostale zemlje jer je puno stranog kapitala u Njemačkoj. Zbog toga dolazi do krize hiperprodukcije. U Njemačkoj je do 1932. godine propalo oko 60 000 poduzeća. Došlo je do gotovo potpune obustave proizvodnje i masovne nezaposlenosti. U onim tvrtkama koje su ostale raditi zbog krize je radnicima skraćeno radno vrijeme i smanjene su plaće.

Njemačko stanovništvo je na krize reagiralo komunističkim štrajkovima i pobunama. Komunisti su na izborima počeli dobivati sve više glasova. Njemačka je prva dobila radničku stranku još 1875. godine i imala je najorganiziranije radništvo zbog čega je ponovno zaprijetila socijalistička revolucija. No revoluciju je na neki način spriječio Hitler i njegova nacistička stranka.

 

         HITLEROV DOLAZAK NA VLAST

Tijekom Velike gospodarske krize svaki čas se mijenjala njemačka vlada. Izbori koji su se održavali od 1929. do 1932. godine pokazali su da komunisti dobivaju sve više pristaša, a s druge strane i nacisti dobivaju sve više pristaša.

Na zadnjim izborima u jesen 1932. godine pokazao se da je Njemačka oštro podijeljena na ljevicu i desnicu. Nacisti su imali oslonac u financijskoj oligarhiji i osvojili su 11.800.000 glasova. Socijaldemokrati su osvojili 7.200.000 glasova, a komunisti 5.900.000 glasova. Hitler i Nacistička stranka bili su pobjednici izbora, a socijaldemokrati i komunisti mogli su mu se suprotstaviti samo zajedno, no te dvije strane nisu u dobrim odnosima još od oružanog sukoba iz 1919. godine.

Hitler je odmah u siječnju 1933. godine postao predsjednik njemačke vlade. U Njemačkoj je još postojao parlament, ali je Hitler u prvih 6 mjeseci uspostavio potpunu diktaturu. Imao je SS i SA jedinice, a uspostavio je i tajnu policiju – Gestapo – koja je odgovarala samo njemu.

SS-ovci su po Hitlerovu naređenju 1933. godine podmetnuli požar u parlamentu. Zastupnici se nakon požara više nisu imali gdje sastati, a za požar su optuženi komunisti. Sud je otkrio da komunisti nisu imali ništa s tim, ali nacistima su optužbe bile dovoljne da podignu hajku na komuniste. Hitler je zato počeo osnivati koncentracijske logore za komuniste.

Hitler je ubrzo, nakon smrti njemačkog predsjednika Hindenburga, postao i predsjednikRepublike pa je dobio i zapovijedanje nad vojskom. Budući da parlamenta više nije bili, Hitler je lagano ukinuo demokraciju i zabranio sve političke stranke osim Nacističke.

Novi parlament Hitler je sazvao u Potsdamu gdje su sahranjivani njemački carevi još od srednjeg vijeka. Mogli su doći samo nacisti jer su ostale stranke bile zabranjene. Taj parlament je prenio svu svoju vlast na Hitlera i nakon toga je Hitler preuzeo naziv führer i u Potsdamu proglasio osnivanje Trećeg Reicha. 1934. godine u Njemačkoj je zavladala potpuna nacistička diktatura.

 

         IZLAZAK NJEMAČKE IZ KRIZE

Hitler je 1935. godine donio Nürnberške zakone prema kojima je počeo sprovoditi svoju nacističku politiku. Prvo je Židovima oduzeo vlasništvo i sva građanska prava, a zabranjeni su i brakovi između Nijemaca i Židova. Isto tako je proglašena zabrana mišljenja koja nisu u skladu s nacističkom ideologijom.

Hitler je na čelo njemačke došao kad je nezaposlenost bila najveća. Zato je krenuo u gospodarske reforme i izvlačenje Njemačke iz krize. Njegove reforme bile su tako učinkovite da uskoro u Njemačkoj nije bilo ni jednog nezaposlenog čovjeka.

Hitler je počeo kršiti Versajski sporazum. Prestao je plaćati odštetu bivšim silama Antante i započeo je razvoj ratne industrije. Tako su se sredstva iz proračuna za vojnu industriju od 1933. do 1939. povećavala pet puta. Hitler je da ne bi morao odgovarati pred javnošću, odmah 1933. godine izašao iz Lige naroda jer bi bio prozvan za kršenje Versajskog sporazuma. Bez obzira na sve to, i Engleska i Francuska i Sjedinjene Države su šutjele jer im treba jaka Njemačka na granici kapitalizma i komunizma.

Njemačka je od 1933. godine pretvorena u veliki vojni logor. Cijelo društvo je izmilitarizirano. Nacistička ideologija se počinje širiti kroz čitavo društvo – od djece preko mladih i odraslih. Osnivane su broje 'Hitlerove organizacije' – Hitlerovi lovci, Hitlerove žene, Hitlerova djeca…

Izlazak Njemačke iz krize praćen je rastom kapitala. Zakonom je prisiljeno stvaranje trustova i kartela kako bi se razvijalo gospodarstvo i zapošljavali ljudi.

Njemačka se strašno brzo naoružava jer Hitleru treba oružje da bi stvorio Veliku Njemačku. Kad su skladišta bila prepuna oružja, preostalo je zatvoriti radnu industriju i prestrukturirati je u mirnodopsku industriju što dugo traje i nije sigurno, ili početi trošiti oružje i nastaviti proizvodnju čime se neće morati otpuštati radnici. Takav način izlaska iz krize vodio je Njemačku u rat, a to je i bilo u skladu s Hitlerovom idejom Velike Njemačke.

 

         OBNOVA VOJSKE I POVRAT ODUZETIH POKRAJINA

Hitler je 1934. godine obnovio čitavu vojsku – sve redove – od pješaka do mornarice. Do savršenstva je doveo pješačku vojsku, a zaostajao je u brodogradnji. Nije bilo vremena za dugotrajno ulaganje u mornaricu i zato je počeo ulagati u proizvodnju vojnih aviona.

Njemačka vojska je iste godine kad je osnovana istjerala Francuze iz njemačkih pokrajina Saar i zapadnog Porajnja koje su Francuzi zauzeli kao ratnu odštetu. Područje Saara vraćeno je 1934. tako što je izveden plebiscit. Stanovnici su pitani gdje žele živjeti – u Francuskoj ili Njemačkoj, i izjasnili su se za Njemačku. Tamo je došla njemačka vojska i francuska uprava se morala povući. Ista stvar se sljedeće godine dogodila u zapadnom Porajnju.

australis @ 19:18 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
Nema zapisa.
ILIRI I KELTI
Brojač posjeta
621696
ARHIVA
  • Na ovom blogu možete naći gradivo iz povijesti od 1. do 4. razreda
  • Gradivo je podijeljeno po razdobljima radi lakšeg snalaženja
  • Netočnosti u postovima mogle su nastati pogreškom u prepisivanju ili na neki drugi način zbog čega se ispričavam
Shoutbox
16.11.2017. 19:51 :: Sablon Kaos Cikaret
Kaos Polos Bekasi | Kaos Polos Bogor | Kaos Polos Depok | Kaos Polos Murah Jakarta | Kaos Polos Tangerang | Baju Polos | Sablon Kaos Bogor | Sablon Kaos Depok | Sablon Kaos Murah Jakarta | Sablon Kaos Tangerang | Sablon Polyflex | Bahan Polyflex | Sa
16.11.2017. 19:52 :: Sablon Kaos
Kaos Polos Bekasi | Kaos Polos Bogor | Kaos Polos Depok | Kaos Polos Murah Jakarta | Kaos Polos Tangerang | Baju Polos | Sablon Kaos Bogor | Sablon Kaos Depok | Sablon Kaos Murah Jakarta | Sablon Kaos Tangerang | Sablon Polyflex | Bahan Polyflex | Sa
16.11.2017. 19:54 :: Sablon Polyflex Padang
Kaos Polos Bekasi | Kaos Polos Bogor | Kaos Polos Depok | Kaos Polos Murah Jakarta | Kaos Polos Tangerang | Baju Polos | Sablon Kaos Bogor | Sablon Kaos Depok | Sablon Kaos Murah Jakarta | Sablon Kaos Tangerang | Sablon Polyflex | Bahan Polyflex | Sa
16.11.2017. 20:18 :: Sablon Kaos Tanah Baru
Kaos Polos Bekasi | Kaos Polos Bogor | Kaos Polos Depok | Kaos Polos Murah Jakarta | Kaos Polos Tangerang | Baju Polos | Sablon Kaos Bogor | Sablon Kaos Depok | Sablon Kaos Murah Jakarta | Sablon Kaos Tangerang | Sablon Polyflex | Bahan Polyflex | Sa
17.11.2017. 4:47 :: Jual Mug Stainless
Telp & WA 0857-8250-3754 - Pusat Grosir Souvenir Custom Pakai Foto, Gambar, Logo Sendiri | Murah, Cepat, Unik, Berkualitas dan Bergaransi ( Mug Sablon Murah, Jam Dinding, Pin, Gantungan Kunci )
17.11.2017. 6:01 :: Cara Tiup Balon Ulang Tahun
Telp & Whatsapp 0812-2226-6889, Agen Jual Balon Foil Huruf / Angka, Bunting Flag, Paper Fan, Balon Latek, Balon Decor, Balon Acara Resmi dan Perlengkapan Ulang Tahun Lainnya
17.11.2017. 6:05 :: Bagaimana Cara Meniup Balon Angka
Telp & Whatsapp 0812-2226-6889, Agen Jual Balon Foil Huruf / Angka, Bunting Flag, Paper Fan, Balon Latek, Balon Decor, Balon Acara Resmi dan Perlengkapan Ulang Tahun Lainnya
17.11.2017. 8:42 :: Kadootje 4 Jarige
Telp & Whatsapp 0812-2226-6889, Agen Jual Balon Foil Huruf / Angka, Bunting Flag, Paper Fan, Balon Latek, Balon Decor, Balon Acara Resmi dan Perlengkapan Ulang Tahun Lainnya
17.11.2017. 10:03 :: Dekor Manten
Telp & Whatsapp 0812-2226-6889, Agen Jual Balon Foil Huruf / Angka, Bunting Flag, Paper Fan, Balon Latek, Balon Decor, Balon Acara Resmi dan Perlengkapan Ulang Tahun Lainnya
Index.hr
Nema zapisa.