Za sve koji žele više naučiti iz povijesti
Povijest Hrvatske i svijeta
Blog
srijeda, listopad 17, 2007

Nakon Balkanskih ratova Srbija je oslabljena i vojni vrh Austrougarske smatra da Srbiju treba napasti odmah dok je još oslabljena od Balkanskih ratova i zato 1914. godine organizira vojnu vježbu na Drini na granici Bosne i Srbije. Vježbu je nadgledao sam prestolonasljednik Franjo Ferdinand. Na povratku sa vježbe u Sarajevo 28. VI 1914. godine član Mlade Bosne Gavrilo Princip počinjava atentat na cara i njegovu obitelj.

 

         PRIPREME VELIKIH SILA ZA RAT

Sarajevski atentat je bio povod za Prvi svjetski rat. Atentat su iskoristile Centralne sile za borbu za kolonije i za borbu za prevlast u svijetu. Sve sile su se pripremale i naoružavale.

Najranije je krenula Njemačka. Ona je do Prvog svjetskog rata imala već sve pripremljeno i isplanirano. Njemačka ima najveću armiju i ima prva na svijetu modernu industriju, jedini veliki nedostatak je nepostojanje mornarice. Nijemci su svjesni da su strašno jaki, ali njihova moć s vremenom opada. Ako se rat brzo završi, Njemačka ima veće šanse za konačnu pobjedu iz jednog jedinog razloga – jer nema kolonije iz kojih bi crpila energiju i vojnike. Zato su njemački generali isplanirali strategiju munjevitog rata – Blitzkrieg.

Austrougarska ima veliku i naoružanu, uvježbanu vojsku, međutim, mnogonacionalna je. Časnici su više-manje Austrijanci i Nijemci, a vojnici su pripadnici manjih naroda unutar Austrougarske. Najveći nedostatak je nedostatak borbenog morala. Ti vojnici se ne žele boriti za Austrougarsku. Zato je Austrougarska u ratu dala najveći broj ratnih bjegunaca – dezertera.

Sile Antante su nespremne za rat. Naravno, Velika Britanija i dalje gospodari svjetskim morima. S druge strane, Britanija je otočna zemlja i ne postoji ratna tehnika koja će ugroziti britansko otočje. Zato Britanci nemaju kopnenu vojsku i uvele su je tek 1916. godine. Velika Britanija ima velike zalihe hrane i vojnika iz kolonija.

Francuzi su slabiji od Nijemaca. A ima i problema sa natalitetom još iz 19. stoljeća. Francuzi imaju milijun vojnika manje od Nijemaca. Zato su produžili vojni rok i digli broj vojnika na 3 milijuna.

Između Njemačke i Francuske postoji neprijateljstvo još od osnivanja Njemačkog carstva. Nijemci su na granici s francuskom izgradili obrambenu crtu koja se sastoji od vojnih baza, bunkera, minskih polja… Nijemci su tu crtu nazvali Siegfiedova crta. Francuzi su svoju neprobojnu crtu pored njemačke nazvali Maginotova linija.

 

         OBJAVA RATA

Austrougarska je optužila Srbiju za sarajevski atentat zato što su pripadnici Mlade Bosne imali oružje iz Srbije iz tvornice u Kragojevcima. (U Srbiji je djelovalo tajno društvo među srpskim vojnim časnicima Ujedinjenje ili smrt. Na čelu je Dragutin Dimitrijević školovan u Rusiji. On je mogao na zapovijed Rusije naoružati pripadnike Mlade Bosne. Kasnije ga je njegova vojska uhitila.)

Jedino što je Centralnim silama trebalo je pregaziti Srbiju i Crnu Goru. Austrougarska je poslala Srbiji ultimatum u kojem se tražilo da Kraljevina Srbija dozvoli austrougarskim organima vlasti da dođu na srpski teritorij kako bi istražili atentat te otkrili i kaznili sve sudionike. Trebali su doći suci, vojnici, policajci… Na taj bi način Srbija bez otpora bila osvojena. Srbija je to odbila i točno mjesec dana nakon atentata – 28. srpnja Austrougarska je objavila rat Srbiji i Crnoj Gori. Odmah potom je Rusija objavila rat Austrougarskoj jer je Rusiji bilo u interesu spriječiti Njemačkoj i Austrougarskoj put do Bliskog istoka. Njemačka je onda objavila rat Rusiji i Francuskoj pa je i Engleska morala ući u rat. Sve te države su isticale da ulaze u rat sa svojim kolonijama pa se zato rat naziva svjetski rat. Neprijateljstva su počela posvuda. Ako su se francuske i njemačke kolonije našle jedne do drugih, međusobno su se napale.

 

         POČETAK RATA

U rat je prva krenula Njemačka. Imala je isplanirano da najprije treba napasti Francusku i munjevitim ratom osigurati da brzo kapitulira, a kad Francuska kapitulira, Njemačka će se okrenuti Rusiji. Rusija ima jako puno vojnika, ali ti vojnici su veoma slabo opremljeni. U tehničkom smislu Rusija je jako slaba. Nijemci su željeli izbjeći rat na dvije fronte istodobno i smatrali su da će Rusiji dugo trebati da se organizira.

 

         FORMIRANJE ZAPADNE FRONTE

Zbog Maginotove linije Nijemci nisu mogli direktno napasti Francusku, zato su pregazili zemlje Beneluksa iako su one još na početku rata najavile svoju neutralnost i napali Francusku sa sjevera. Francuzi su se bojali Njemačke i branili su granice s Njemačkom pa su granice s Belgijom ostale neobranjene. Tako su Nijemci bez problema ušli u sjevernu Francusku.

Nijemci su trebali okružiti Pariz i potisnuti Francuze prema Maginotovoj liniji. Tako je akcija i krenula. Francuzima je jako dugo trebalo da prokuže što Nijemci rade. Onda kad su shvatili, pomaknuli su vojsku na rijeku Marnu. Bitka na Marni trajala je 14 dana. Nijemci su tamo zaustavljeni i crta fronte se ustalila. Počelo je ukopavanje vojnika u rovove i rat je prestao biti munjeviti i postao pozicijski.

 

         FORMIRANJE ISTOČNE FRONTE

Pobjeda Francuza na Marni nije zapravo bila francuski uspjeh nego ruski. Rusi još nisu uspjeli mobilizirati svoje snage, ali su napali Prusku i krenuli prema Berlinu. Taj iznenadni napad Rusije iznenadio je Nijemce. Njemačka vojska je pred Parizom, a ruska pred Berlinom. Zato polovica njemačke vojske mora se iz Francuske vratiti u Njemačku u obranu Berlina. Na taj način je otvorena druga fronta – istočna fronta. Rusi su slabo naoružani i Nijemci su ih polako protjerivali sa svog teritorija. Na istočnoj fronti nalazilo se još jedno bojište – to je bojište u Bukovini gdje se bore Rusi i Austrougarska.

 

         BALKANSKA FRONTA

Treća fronta bila je između Austrougarske i Srbije – balkanska fronta. Austrougarska je sredinom osmog mjeseca upala u Srbiju preko Drine i preko Save i u Crnu Goru preko Hercegovine, međutim, do kraja osmog mjeseca doživjela je težak poraz na gori Cer. Ta prva ofenziva nije uspjela jer Austrougarska nije pazila kakve snage upućuje na Srbiju i Crnu Goru. U vojsci je bilo jako puno Slavena koji se ne žele boriti za Austrougarsku, a nemaju ni razloga napadati Srbiju.

Tako je Austrougarska poražena, no krajem desetog mjeseca počela je drugu ofenzivu. U vojsku je postavila više neslavenskih vojnika. Ofenziva je napredovala i austrougarska vojska je čak tjedan dana držala Beograd, no Srbi su se ponovno uspjeli oduprijeti i poraziti Austrougarsku na rječici Kolubari.

 

         NOVI SAVEZNICI

Centralne sile i sile Antante su nastojale kraj 1914. i početak 1915. godine iskoristiti za stjecanje novih saveza.

1914. godine su sile Antante uspjele dobiti saveznika iz Azije – Japan. Japan je odmah krenuo u ratne akcije protiv njemačkih kolonija u Kini i u Tihom oceanu.

Centralne sile su uspjele uvući Tursku u rat u 10. mjesecu na svoju stranu. Ulaskom Turske nastalo je nekoliko novih bojišta. Prvo bojište je na Kavkazu gdje se Turci bore protiv Rusa. Engleska i Francuska su pokušale zauzeti Bospor i Dardanele. Tu se otvara drugo bojište, a treće je u Palestini i Iraku gdje se tuku isto Francuzi i Englezi protiv Turaka.

1915. godine dolazi do jedne velike promjene. U Londonu je sklopljen tajni sporazum između sila Antante i Italije. Italija je 1914. godine trebala ući u rat na strani Njemačke i Austrougarske, međutim, Talijani žele ostvariti Italiju iredentu i žele istočnu jadransku obalu. Italija je od početka rata vodila tajne pregovore i sa Centralnim silama i sa silama Antante. Sile Antante su joj ponudile puno više nakon završetka rata i zato je Italija 26. IV 1915. sklopila tajni sporazum u Londonu i ušla u rat na strani sila Antante. Engleska i Francuska su joj obećale Tirol, Trst, Istru bez rijeke, središnji dio Dalmacije s otocima, dio Albanije, Grčke i zapadni dio Turske.

 

         FRONTA NA SOČI

Italija ima direktnu granicu sa Austrougarskom na rijeci Soči. Tu su Talijani uputili svoje vojnike i otvorena je fronta na rijeci Soči. Na Soču je Austrougarska poslala Bosance, Dalmatince, Hrvate i Slovence. Ono pružaju veliki otpor Talijanima jer brane svoj prostor. Talijani nisu uspjeli ništa i čak su stjerani do rijeke Po. Sile Antante nisu imale nikakve koristi od Italije. Čak su morale poslati vojnu i financijsku pomoć Italiji.

 

         MACKENSENOVA OFENZIVA

Najvažniji događaj 1915. godine je ulazak Bugarske u rat u desetom mjesecu. Bugarska je pod potpunom kontrolom Centralnih sila i Bugarskoj je ponuđeno veliko proširenje na prostor koji je zauzimala Velika Bugarska. Austrougarska vojska je ušla u Bugarsku i okružila tako Srbiju s triju strana. To je bila Mackensenova ofenziva. Srbi su izmoreni i ne mogu pružati otpor pa se povlače prema jugu. Bugari upadaju u Makedoniju i sprječavaju povlačenje Srba u Grčku.

Jako puno civila u Srbiji i Crnoj Gori je bježalo pred austrougarskim i njemačkim trupama. Vojska je hapsila civile kako bi kaznila Srbiju za atentat na cara Franju Ferdinanda. Zato se javlja izbjeglički val koji prate austrougarska i njemačka vojska.

Austrougarska i Njemačka su uspjele Mackensenovom ofenzivom okupirati Srbiju i Crnu Goru i srpska i crnogorska vojska su desetkovane. Zato se srpska i crnogorska vojska i neki članovi srpske vlade povlače prema Albaniji i Francuzi ih prevoze na grčki otok Krf. Krf je postao sjedište srpske vlade.

Austrougarska i Njemačka su ostvarile ono što planiraju već 30 godina. Ostvarile su put do Bliskog istoka. Jedina prepreka su Francuzi i Englezi koji nastoje onemogućiti prolazak Nijemaca preko Bospora i Dardanela.

 

         POČETAK 1916. GODINE

Na zapadnoj fronti je bio zastoj. Fronta je mirovala i nije bilo puno žrtava. Nijemci su uspjeli zauzeti najsjevernije dijelove Poljske i krenuli su prema Litvi.

1916. godine obje zaraćene strane nastojale su postići konačne pobjede i zato je 1916. godina

bila najkrvavija godina Prvog svjetskog rata.

JILANDSKA BITKA. Došlo je do najveće pomorske bitke kod poluotoka Jiland u kojoj je sudjelovalo 250 brodova. U svibnju 1916. godine njemačka mornarica krenula je u bitku za Atlantik jer je zatvorena u Baltičkom moru. Francuski i engleski brodovi su ih dočekali i Nijemci se nisu uspjeli obraniti i morali su natrag u Baltičko more. Englezi su ostali dominantni u Atlantiku.

Nijemci su počeli koristiti podmornice koje nije bilo moguće otkriti i njima su potapali sve brodove koji su išli prema britanskom otočju.

BRUSILOVA OFENZIVA. Novi zapovjednik ruske vojske – general Brusilov reorganizirao je rusku vojsku i krenuo na Austrougarsku, natjerao je austrougarsku vojsku natrag na Karpate i u Mađarsku. Međutim, Austrougarska je krenula u protuofenzivu. To je bio katastrofalan poraz austrougarske vojske jer se vojnici nisu željeli boriti. Vojnici su se predavali i ruska vojska je zarobila oko 400 000 austrougarskih vojnika koji su radije odlazili u rusko zarobljeništvo nego se borili za Austrougarsku. To su bili većinom Slaveni. (Među njima je bio i Josip Broz.) Rusi su od zarobljenih ljudi formirali korpuse i slali ih na fronte. Korpus koji se sastojao od Hrvata, Slovenaca, Bosanaca i Srba zvao se jugoslavenski korpus.

 

         FORMIRANJE SOLUNSKE FRONTE

Francuska i Engleska se 1916. godine iskrcavaju u Grčkoj i otvaraju solunsku frontu. Željeli su biti blizu Rusima i rasteretiti karpatsku frontu. Engleska i francuska vojska su jako brzo dobile pomoć od Grčke i Italije te Srbije i Crne Gore s Krfa. Istodobno je stigao i jugoslavenski korpus. Nasuprot vojsci sila Antante nalazila se austrougarska i bugarska vojska.

Solunska fronta nastala je kao zamjena za balkansku frontu. Tu nije bilo većih bitaka. Na solunsku frontu su dolazili brojni dobrovoljci za oslobođenje od Austrougarske. (Tako je kao dobrovoljac došao i student iz Krašića – Alojzije Stepinac.)

 

         VERDUNSKA BITKA

Potkraj 1916. godine vođena je najkrvavija bitka u 1. svjetskom ratu - Verdunska bitka. U bitci je sudjelovalo oko 3 milijuna vojnika. Njemačka je otpočela ofenzivu na Verdun od kojeg je počinjala Maginotova linija. Nijemci su puno puta u povijesti pokušali zauzeti Verdun, no nikad nisu uspjeli. Francuzi su shvatili što Nijemci namjeravaju i pojačali su svoje snage tako da njemačka vojska nije ni ovaj put uspjela zauzeti Verdun, a crta fronte se nije bitno promijenila. Poginulo je oko 1 200 000 ljudi, a nikakvih strateških rezultata nije bilo. (Novinari su Verdunsku bitku nazivali Verdunska klaonica.)

 

         KRIZA U ZARAĆENIM ZEMLJAMA

Sve više običnih ljudi se počinje pitati kad će rat prestati i zbog čega se uopće vodi rat. Zbog čijih interesa. Javljaju se pacifisti – protivnici rata. (Jedina pacifistička organizacija u svijetu prije početka rata su Socijaldemokrati.)

Rat je postao iscrpljujuć. Strahovito je stradavalo gospodarstvo i u svim zemljama se počeo javljati neimaština – tijekom rata nema normalne proizvodnje jer se ne proizvodi ništa osim onoga što treba na fronti. Pojavila se glad i siromaštvo. Uvedena je opća radna obveza za žene jer su muškarci u ratu. Rat je već tada nanio ogromna zla čovječanstvu.

 

         IZLAZAK RUSIJE IZ RATA

Rusije zahvaćena revolucijama je morala prva izaći iz rata. Lenjin se ne može boriti i u ratu i s unutrašnjim problemima. Socijaldemokrati su usto bili pacifisti i jedina organizacija na svijetu koja želi spriječiti Prvi svjetski rat. Iz tog su razloga svim državama zahvaćenim ratom slali dekret o miru, međutim, sile Antante nisu htjele ni čuti ništa o sklapanju mira. Centralne sile su dekret primile i 1917. su počeli mirovni pregovori između Rusije i Centralnih sila.

Rusija je u rat ušla siromašna i već se 1915. pojavljuje glad i neimaština. S druge strane, Rusija stalno gubi. 1917. godine imala je preko 3 milijuna mrtvih i još toliko ranjenih. Rusi su u ratu izgubili zapadni dio svog prostora koji je zaposjela njemačka i austrougarska vojska. Rusi su 1918. godine bili prisiljeni sklopiti mir jer je u Rusiji krenuo građanski rat. Građani su napali Boljševike. Lenjin je na sklopio mir s Centralnim silama 3. III 1918. u Brest-Litovsku na granici Poljske i današnje Bjelorusije.

Rusija se morala povući iz Finske i Finska je postala samostalna država. Isto tako, Rusija se morala odreći i baltičkih državica – Estonije, Letonije i Litve - koje su postale neovisne. Zatim Rusija se morala odreći velikih dijelova Poljske i Ukrajine i Ukrajina je proglašena posebnom republikom. Uz sve to Rusi su morali pristati na plaćanje velike ratne odštete Centralnim silama. To je bilo daleko od onih prijedloga u dekretu o miru. (Taj mir je bio nepravedan i to je razlog što će ga pogođena strana pokušati prekršiti.)

 

         ULAZAK SAD-a U RAT

Izlaskom Rusije iz rata nestala je istočna fronta, a isto tako su Rusi prestali ratovati s Turcima na Kavkazu. Centralne sile više nemaju s kim ratovati na istoku i povlače svoju vojsku sa istočne fronte. Nijemci svoje vojnike šalju na zapadnu frontu, a Austrougarska na frontu na Soči. Nijemci su počeli pobjeđivati na Ardenima, a Austrougarska je stjerala talijansku vojsku do Venecije. Sile Antante su počele gubiti rat, međutim to ne odgovara Sjedinjenim Američkim Državama.

Sjedinjene Države nisu bile uvučene u rat sve do 1917. godine, no od početka rata su na sve načine pomagale silama Antante – financirale su i kreditirale sve zemlje sila Antante te im prodavale oružje, lijekove i hranu. Na taj način SAD su znatno povećale svoju proizvodnju.

Sve članice sila Antante dužne su Sjedinjenim Američkim Državama i američki kongresmeni su znali da ako sile Antante izgube rat, neće im tko imati vratiti kredite. Zato SAD ulaze u rat 6. travnja 1917. Tog dana Kongres SAD-a objavljuje rat Centralnim silama. Povod je bio to što je njemačka podmornica potopila jedan veliki američki brod.

Ulazak SAD-a u sile Antante bio je odlučujući potez za pobjedu. Međutim, SAD nemaju vojsku i ne mogu se pojaviti na bojištima. Zato su prvo morali formirati svoju vojsku i tek su početkom 1918. godine američki vojnici stigli na bojište. Američka vojska je došla dobro pripremljena i jako dobro naoružana i odmah je došlo do preokreta. Nijemci su prestali pobjeđivati.

 

         PROTUOFENZIVA SILA ANTANTE

Oko 1. 9. 1918. godine sile Antante su krenule u protuofenzivu. Nijemci su potisnuti sve do Maginotove linije. Samo 14 dana kasnije aktivirana je i Solunska fronta. Solunaši su krenuli na sjever i razbili vojsku Austrougarske i Bugarske. Nakon tog teškog poraza raspale su se i bugarska i austrougarska vojska.

KAPITULACIJA BUGARSKE I TURSKE. Poraz koji je doživjela Bugarska bio je katastrofalan i zato je Bugarska bila prva među Centralnim silama koja je zatražila primirje. Nakon toga je kapitulirala i izašla iz rata u 29. rujna 1918. godine.

Francuska i Engleska potukle su Tursku u Iranu i Turska je u 30. listopada 1918. godine kapitulirala. Na strani Centralnih sila ostale su samo Austrougarska i Njemačka.

OSLOBAĐANJE SRBIJE I HRVATSKE. Solunaši su oslobodili Srbiju i Crnu Goru i došli su do Save i Drine. Prešli su te dvije rijeke i počeli su dolaziti na teritorij Austrougarske.

 

         RASPAD AUSTROUGARSKE

U međuvremenu, Austrougarska se raspala. Ništa više nije moglo održati tako velik broj naroda na okupu. Pogotovo ne nakon Deklaracije o pravima naroda.

Puno je faktora utjecalo na raspad:

Austrougarska je bila cijela zaokupljena revolucijom. Sovjeti su u gradovima preuzimali tvornice i dijelili zemlje seljacima.

Isto tako su vojne postrojbe otkazivale poslušnost austrougarskom ministarstvu rata. Austrougarska ratna mornarica je također otkazala poslušnost. Mornari su preuzeli vlast na brodovima i izvjesili crvenu zastavu. Te pobune je Austrougarska pokušala zaustaviti, no bez puno uspjeha. Svim kolovođama pobune koje je uspjela uhvatiti, suđeno je na prijekom sudu i nakon toga su poubijani.

S druge strane, Austrougarska imala mnogo poraza. Vojska je bila mnogonacionalna i raspadala se pa je bilo teško zadržati vojnike pod kontrolom.

Treće je nacionalno pitanje. Svaki narod je želio autonomiju.

Proglašenja neovisnosti:

Prva je neovisnost 24. listopada proglasila Mađarska.

28. listopada Tomo Masaryk je osnovao samostalnu Čehoslovačku republiku.

Samo dan kasnije, 29. listopada Hrvatski sabor donio je odluku o istupanju Hrvatske iz Austrougarske i osnovana je Država Slovenaca, Hrvata i Srba.

30. listopada u Austriji su skinuti Habsburgovci s prijestolja i proglašena je Republika Austrija.

Kad su jedinice Solunske fronte stigle na prostor Austrougarske, više ju nitko nije imao braniti i zato je Austrougarska potpisala primirje i kapitulirala 2. studenog 1918. godine.

 

         KAPITULACIJA NJEMAČKE

U ratu je na strani Centralnih sila nakon kapitulacija Bugarske, Turske i Austrougarske ostala jedino još Njemačka. Njemačka je toliko osiromašena i toliko iscrpljena da nema ni platna za previjanje ranjenika pa se ranjeni njemački vojnici previjaju papirima.

U Njemačkoj je zavladala neimaština, glad, ima strašno puno ranjenih i poginulih, a vojska se počela povlačiti. Međutim, njemački car i generalštab i dalje izdaju naredbe vojci. Oni nisu prihvaćali realno stanje.

3. XI je došlo do pobune Mornara i Kielu. Otkazana je poslušnost caru. Onda se sa sjevera revolucija počela širiti po cijeloj Njemačkoj. Na jugu je čak osnovana Sovjetska Republika Bavarska. Na kraju je revolucija 9. studenog stigla i u Berlin i tamo su socijaldemokrati srušili cara i preuzeli vlast te kreirali privremenu vladu i proglasili Republiku Njemačku.

Pregovori između Njemačke i sila Antante održavali su se u blizini grada Reimsa u Compiègneskoj šumi. 11. studenog u vagonu francuskog generala Forchea u 11 sati Nijemci su potpisali kapitulaciju. Tako je završio Prvi svjetski rat.

australis @ 20:43 |Komentiraj | Komentari: 25 | Prikaži komentare
Nema zapisa.
ILIRI I KELTI
Brojač posjeta
609028
ARHIVA
  • Na ovom blogu možete naći gradivo iz povijesti od 1. do 4. razreda
  • Gradivo je podijeljeno po razdobljima radi lakšeg snalaženja
  • Netočnosti u postovima mogle su nastati pogreškom u prepisivanju ili na neki drugi način zbog čega se ispričavam
Shoutbox
27.9.2016. 19:40 :: obat gatal di selangkangan
obat gatal di selangkangan
27.9.2016. 19:40 :: obat gatal di bokong
obat gatal di bokong
27.9.2016. 19:40 :: obat gatal selangkangan
obat gatal selangkangan
27.9.2016. 19:40 :: obat gatal di pantat
obat gatal di pantat
27.9.2016. 19:40 :: obat gatal selangkangan
obat gatal selangkangan
27.9.2016. 19:41 :: nama obat gatal
nama obat gatal
27.9.2016. 20:07 :: toko pengobatan herbal com
DUIT DUPAK KARO CIWIT
27.9.2016. 20:07 :: toko pengobatan herbal com
SELAMAT BEKERJA
27.9.2016. 20:07 :: toko pengobatan herbal com
GANBATE
27.9.2016. 20:07 :: toko pengobatan herbal com
MANGKAT
27.9.2016. 20:08 :: toko pengobatan herbal com
SI BOTAK
27.9.2016. 20:16 :: Sakit saat kencing
Konsultasi masalah penyakit kelamin hub 0812 2641 6466 atau 0856 4758 4658
27.9.2016. 20:21 :: obat ambeien herbal
obat ambeien herbal
27.9.2016. 20:21 :: obat ambeien tradisional
obat ambeien tradisional
27.9.2016. 20:22 :: Obat Ambeien Murah
Obat Ambeien Murah
27.9.2016. 20:23 :: Obat Ambeien Kronis
Obat Ambeien Kronis
27.9.2016. 20:23 :: Obat Ambeien di Apotik
Obat Ambeien di Apotik
27.9.2016. 20:23 :: Obat Ambeien Manjur
Obat Ambeien Manjur
27.9.2016. 20:23 :: Nama Obat Ambeien
Nama Obat Ambeien
27.9.2016. 20:24 :: Obat Ambeien Stadium 4
Obat Ambeien Stadium 4
27.9.2016. 20:25 :: Obat Sakit Ambeien
Obat Sakit Ambeien
27.9.2016. 21:11 :: wanita sakit kencing
Konsultasi masalah penyakit kelamin hub 0812 2641 6466 atau 0856 4758 4658
27.9.2016. 22:05 :: penyebab sakit kencing
Konsultasi masalah penyakit kelamin hub 0812 2641 6466 atau 0856 4758 4658
28.9.2016. 2:32 :: obat diabetes herbal
kami menjual obat diabetes alami dan lainya asli ramuan herbal produk denature indonesia
28.9.2016. 2:39 :: obat diabetes denature
kami menjual obat diabetes berkhasiat dan lainya asli ramuan herbal produk denature indonesia
28.9.2016. 4:58 :: obat diabetes tanpa efek samping
kami menjual obat diabetes ampuh dan lainya asli ramuan herbal produk denature indonesia
28.9.2016. 5:05 :: cara mengobati diabetes
kami menawarkan obat diabetes ampuh
Index.hr
Nema zapisa.